W sezonie zimowym i wczesno-wiosennym nie trudno o przeziębienie lub inne infekcje. Czy wiesz jak się przed nimi uchronić? Jak wzmocnić naturalną odporność bez wizyt u lekarza i stania w kolejce w aptece? Czy herbata z miodem i cytryną wystarczy?
Nie zapominaj o zasadach zdrowego żywienia
Po pierwsze nie możesz zapominać o podstawowych zasadach zdrowego żywienia. Urozmaicone i regularne posiłki dostarczą niezbędne witaminy i składniki mineralne, które pomogą Ci w walce z wirusami i bakteriami.
Warzywa i owoce
Jeśli chcesz naturalnie wzmocnić swoją odporność w swojej codziennej diecie nie możesz zapominać o owocach i warzywach. Witaminą odgrywającą szczególną rolę w odporności jest witamina C. Niedobór witaminy C powoduje zmęczenie, brak łaknienia, niedokrwistość i osłabienia odporności. Cennym źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży, natka pietruszki, czarne porzeczki, papryka czerwona, kiwi, szpinak, brokuł, kalafior, kapusta, cytryna, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, żurawina.
Do witamin, których źródłem są owoce i warzywa należy także β-karoten i witamina A, których źródłem są morele, dynia, cykoria, groszek, marchew, sałata, szpinak. Oprócz wzmacniania odporności witamina A jest niezbędna w procesie widzenia, dlatego zadbaj o odpowiednie jej spożycie, jeśli w zimowe wieczory więcej czasu spędzasz przy komputerze/ telewizorze. Nie rozgotowuj warzyw, aby nie traciły cennych składników, spożywaj je al dente. Możesz korzystać z produktów mrożonych, a także produktów kiszonych.
Produkty zbożowe
Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii. Jednak warto wybierać pełnoziarniste pieczywo i makarony, gruboziarniste kasze, a także płatki owsiane i otręby. Wymienione produkty są źródłem między innymi cynku i miedzi, a także błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Mleko i jego przetwory
Szczególną rolę w wzmacnianiu odporności pełnią fermentowane napoje mleczne zawierające bakterie probiotyczne, do których zaliczamy z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium. Bakterie probiotyczne naturalnie wzmacniają odporność, regulują pracę przewodu pokarmowego, a także biorą udział w utrzymaniu prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego.
Przyprawy rozgrzewające
W zimowe dni, kiedy wracamy do domu często mamy ochotę się rozgrzać. Pomogą nam w tym naturalne przyprawy takie jak imbir, papryczka chilli, czosnek, goździki, cynamon, skórka z pomarańczy.
Czosnek
Czosnek dzięki zawartości związków takich jak allil i allicyna ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Oprócz tego bierze udział w obniżaniu ciśnienia krwi, cholesterolu i poprawia stan naczyń krwionośnych. Z tego powodu możesz go dodawać do potraw.
Oleje i tłuszcze
Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność tłuszcze zwierzęce zastąp olejami roślinnymi, szczególnie olejem lnianym, które zawierają cenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 łagodzą stany zapalne, a także stymulują działanie leukocytów. Do źródeł kwasów omega-3 należą także tłuste ryby (np. łosoś, śledź, makrela) , które zawierają także selen – składnik mineralny uczestniczący w procesach odpornościowych. Dobrym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych są także orzechy i nasiona. W okresie zmniejszenia odporności możesz także spożywać tran.
Miód – jak stosować, aby wzmacniał odporność?
Poprzez zawarte w miodzie związki pochodzące z nektaru, miód hamuje rozwój drobnoustrojów, przez co wzmaga działanie układu odpornościowego. Oprócz tego działa przeciwbólowo, regenerująco i odtruwająco (neutralizuje leki i używki). Miodem można słodzić np. herbatę. Jednak należy pamiętać, aby nie dodawać miodu do gorącego płynu, ponieważ traci on wtedy cenne lecznicze właściwości.